Stółdzielnia
lokal gastronomiczny
Z niewielkim budżetem inwestora, zaprojektowano główny element, porządkujący przestrzeń.
Stół w lokalu został pomyślany tak, aby możliwe było skomponowanie przestrzeni dla różnych konfiguracji klientów. Ma się zmieniać w zależności od potrzeb danego dnia. Obiekt składa się z kilku pasujących do siebie mniejszych elementów. Może istnieć jako jeden duży prostokątny stół lub być rozdzielony na 5 nieregularnych form. Ten pomysł wpłynął również na nazwę – „Stółdzielnia”.
Uzupełniającym elementem z dodaną funkcją użytkową są pasy z gum w szarym oplocie, służące umieszczaniu za nimi różnych przedmiotów: np. gazet, kart menu, parasolki czy czapki lub innych części garderoby. W podobnych gabarytach co gumy na ścianach umieszczono odboje – deseczki ze sklejki. Lakierowane w kolorze szarym i miętowym.
Wszystkie te poziome paski układają się w graficzny wzór i ich lokalizacja nie jest przypadkowa.
Prosty bar wykonano z białych standardowych ceramicznych płytek. Na szerokich fugach widnieje namalowany graficzny kolorowy wzór nawiązujący do układu gum i kolorowych pasków ze ścian. Na froncie baru przewidzieliśmy wnękę-półkę, na dodatkowe rzeczy np. przyprawy, oliwę, gry planszowe, albumy, oraz książki którymi mogą wymieniać się klienci.