TORP is the place where Everyone can feel as though they were the SPECTRE chief Ernst Blofeld. Remodeling the old observation tower belonging to the torpedoes research center.

The facility subject to the adaptation is one of several and unique structures located on the waters of the Puck Bay. It is somehow mystique and inaccessible, arising interest of sunbathers, sailors and adventure-seekers. Apart from being occasionally used by practicing divers or as film settings, the facilities remain empty and unused. Damaged, abandoned and inaccessible, they are exposed to an adverse impact of weather conditions. Their degradation is proceeding year by year.These deteriorating buildings constitute the components of the German experimental torpedo stations (TWP), in which research on the improvement of torpedoes during the Second World War was carried out. Our project relates to one of the lookout stations located between the towns of Jurata and Jastarnia. With its strategic and exceptionally attractive location, our design suggests a concept of establishing a multi-functional facility.The building has been designed so that it could be used not only by researchers interested in this area, but also enthusiasts of water sports – those who appreciate peace and look for inspiration. Everyone staying there can feel as though they were the SPECTRE chief. As the facility is located about 2 km offshore, the communication means is far from standard. In summer, the site can be accessed by a motor boat, or in winter using an ice boat or a hovercraft on the ice-covered bay.

The TORP project introduces a function that allows using the potential of this amazing place. It also serves as protection of this one-of-a-kind facility which would be damaged completely if left in today’s condition. The creation of a concept being coherent with the landscape, respecting the existing historic matter, turns the facility into a memorial site.The idea behind the form of the facility is to repeat an inverted body of the existing facility.

Between the new and the old building body, there is a void with a preserved observation deck. With an intention to subtly highlight the boundary between what is new and what is old, the latter one has just undergone a renovation of the existing clinker brickwork, while the same material – manufactured according to today’s technology and format – has been used to construct the new section. For the function to be established, a rearrangement of window openings, changed in terms of layout and sizes, has been required. The original openings have been bricked, leaving bays so that its details and overall dimensions could be maintained. This manner of shaping the building body allows adapting it to the new function without diminishing its historic nature. The area on the first level of the existing structure has been designed for research (working) purposes. Since the area on the ground floor is limited, construction of a superstructure has been envisaged.The new part includes bedrooms to be occupied by up to 8 people. With the facility so designed to allow free arrangement, it corresponds to the needs of various potential users. Thus, the building consists of two zones, i.e. a work zone located within the original structure, and a bedroom zone in the superstructure. These areas are divided by a terrace, which can serve both for observational and recreational purposes. The terrace with a specific shape of the railing is also a historic element.The inner communication ring routed around the building with the in-built storage units for food supplies and a sewage tank has also been kept. Service personnel boats and TORP visitors can be moored to the building. The entire facility is equipped with environmentally-friendly energy generation and recovery systems. It is obtained from wind and sun energy (the building is also equipped with emergency petroleum-supplied power generator) and sewage is filtered and stored in a tight tank. Once filled up, such waste water is pumped onto a special barge and transported to a designated place.

The building is set at the line between deep and shallow waters where high wind waves occur. To have the facility protected, we have suggested a platform which would be used as a breakwater and a general-access marina. Between the breakwater and the building, there are “barge islands” providing various functions compliant with the concept of sustainability – rainwater tank, vegetable and herb garden, bird sanctuary or wild beach. This project aims at linking the past with the present. Due to universal planning of interior functions, its non-typical body shape and the location, TORP can meet the needs of various users. The designed building will also expand historical and environmental knowledge of the Puck Bay area. It may become an attractive point on the map of this region.

Project name – TORP / Rebuilding the old observation tower belonging to the complex of torpedoes research center. Project city, country – Zatoka Pucka, Poland. Architects / Designers – MFRMGR / Marta Frejda , Michał Gratkowski / MOKO ARCHITECTS . Collaboration – Pamela Krzyszczak. Visualizations – Mateusz Dąbkowski. Floor area-160 m2. Status of project - conceptual design / Expected completion- 2015/2016