Pl / En
Lokalizacja
Warszawa, Polska
Autorzy
MFRMGR Architekci
Zespół
Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Klaudia Zyza
Zdjęcia
Maciej Jeżyk / ONI
Status projektu
zakończony w 2018
Powierzchnia
228,0 m²
Rok
2018
Udostępnij

Dom dla W

przebudowa domu jednorodzinnego w zabudowie szeregowej

* 1 nagroda w konkursie BrickAward 2019 w kategorii “Feeling at home” , nominacja w kategorii domów jednorodzinnych przez portal Archdaily do międzynarodowej nagrody “Building of the year 19” nominowanych 8 pracowni z Polski oraz nominacja do Nagrody Architektonicznej Prezydenta Warszawy w kategorii Architektura Mieszkaniowa.

Tematem projektu była przebudowa skrajnego segmentu domu szeregowego z lat siedemdziesiątych. Jego nowi właściciele spotkali się z typowymi problemami dla budynków z tego okresu. Słabej jakości materiałami budowlanymi, wyniesionym parterem i niepraktycznym układem ścian wewnętrznych. Efektem był dom zamknięty na świat zewnętrzny z niewygodnymi, odseparowanymi od siebie i słabo doświetlonymi pomieszczeniami. Niewielka dobudowana do niego część mieściła garaż, salon, a nad nim taras. Cała działka ze skrajnym segmentem była malutka i wyeksponowana ze wszystkich stron – dom właściwie nie posiadał ogródka.

Naszym zadaniem było stworzenie nowego układu funkcjonalnego wewnątrz, oraz całkowita przebudowa dobudówki w jej istniejącym obrysie. Punktem wyjścia był kontekst lokalizacji – reprezentacyjna część Warszawy zaplanowana jako „Miasto-Ogród” z dużą ilością zieleni i przestrzeni rekreacyjnych.

 

 

 

 

 

Ideą w nowo-projektowanym przez nas obiekcie było stworzenie ram, które posłużyłyby jako oparcie dla roślin. Chcieliśmy powiększyć istniejący ogród, którego częścią i kontynuacją miały być zarówno ściany jak i taras budynku. Dzięki temu zapewniliśmy właścicielom przestrzeń rekreacyjną na zewnątrz. Poprawiliśmy też komunikację i stworzyliśmy zewnętrzną stalową klatkę schodową, która daje bezpośredni dostęp z salonu na taras, który jest na pierwszym piętrze. Ściany z cegły osłaniają go przed wzrokiem przechodniów. Przez znajdujące się w nich otwory i ażurowe fragmenty przenika słońce.

Wnętrze dostosowane zostało do potrzeb współczesnej, czteroosobowej rodziny – na parterze powstała otwarta strefa dzienna o powierzchni 70 metrów kwadratowych, piętro mieści trzy wygodne sypialnie, a piwnica funkcje uzupełniające. Świetliki umieszczone w płaskim dachu, dzięki otworom przebitym w stropach, doświetlają również niższe kondygnacje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokalizacja
Warszawa, Polska
Autorzy
MFRMGR Architekci
Zespół
Marta Frejda, Michał Gratkowski, Waldemar Nowicki, Klaudia Zyza
Zdjęcia
Maciej Jeżyk / ONI
Status projektu
zakończony w 2018
Powierzchnia
228,0 m²
Rok
2018
Udostępnij
Powrót do kategorii
Język
Pl / En
Social media