THE TWIG HOUSE / We were given the task to create a design of a house that is located on a terrain overgrown with a beautiful pine forest. Already after the first visit to the plot we knew that the building had to be an organism living in close symbiosis with the surrounding ecosystem.


It should, in a completely noninvasive way, become a part of the existing pine trees. The house should give the impression that it emerges from the ground and forms an integral part of the forest. On account of its unusual shape and distribution of internal functions, we called this house a twig. The twig house, the outer contour of which is determined by the existing trees, has been clearly divided into four main zones - branches. Three of them have extensions in the form of wooden patios, inspired by the local tradition of having porches. These spaces are a continuation of the different zones within the building (the living area, kitchen/dining area and the work area). This arrangement of the house creates excellent conditions for sunlight, since each room is lighted from three sides. The arrangement of window openings brings out the most beautiful parts of the forest landscape



Ground Floor
First Floor

Zone I
this is the living area: including the main entrance, hall and living room. This area continues with a spacious porch, which is visually integrated with the surrounding nature. This area is designed for leisure and relaxation.

Zone II
this area of the house is designed for preparing and eating meals. It includes a pantry, kitchen and dining room. The porch that is directly accessible from this area gives the opportunity to enjoy a nice meal directly surrounded by the forest.

Zone III
this is the office, which we located far away from the noise-generating areas. This zone also has its own porch. There is a work desk and window openings filling the room with light. We also incorporated a special opening into the design here, which is a pet door for the dog of the owners.

Zone IV
this is the technical area, including a garage and storage. Above a part of zone I, as well as above zone II and III are the master bedrooms and the children's rooms, as well as the bathrooms. Used materials: The facade of the house is made of black metal with standing seam. The various widths of the vertical stripes create a subtle design. The interior of the porches are decorated with wooden planks, creating a cozy and warm atmosphere. The structure: mixed (reinforced concerte ceilings, walls partly made from reinforced concrete and ceramic bricks).