Pl / En
Lokalizacja
Warszawa, Polska
Autorzy
MFRMGR Architekci
Zespół
Marta Frejda, Michał Gratkowski, Klaudia Zyza
Zdjęcia
PION
Status projektu
zakończony
Powierzchnia
36 m²
Rok
2017
Udostępnij
2017

Mango Vegan

aranżacja przestrzeni baru w Hali Koszyki

Mango Vegan jest siecią kilku lokali streetfoodowych ze zdrową żywnoscią wegańską.
Tym razem na lokalizację baru Mango wybrano niedużą przestrzeń w bardzo prestiżowym obiekcie hali Nowe Koszyki w Warszawie. Projekt musiał być dopasowany do industrialnego charakteru oraz wymagań estetycznych i czasowych narzuconych przez włascicieli przestrzeni Nowych Koszyków.
Pomysł na aranżację lokalu wziął się z pośrednich inspiracji uprawą roślin, warzyw i owoców z których przyżądzane są vegańskie specjały w lokalu.Przestrzennie obiekt przywodzi na myśl szklarnię. To w jej ramach rozplanowaliśmy całą funkcję. Dodatkowym odniesieniem forma straganu, kóra wpisuje się w dawną funkcję targową hali Koszyki.

 

 

Stalowy stelaż z kątowników jest rusztem dla baru na przodzie i dla tablicy z aktualnym menu za plecami sprzedawcy. Do tej tej konstrukcji zostały przymocowanetafle szkła o zróżnicowanej przeźiernosci i fakturze. W miejscach gdzie niema szkła przewidzieliśmy mocowania na doniczki z ziołami. Na blacie zaprojektowaliśmy koszyki z siatki stalowej do eksponowania produktów i owoców.

Dobór materiałowy i kolorystyczny musiał być zaakceptowany przez właściciela całego obiektu Hali nowe koszyki. Nad lokalem znalazł się swiecący na biało neon z logo miejsca. Stal użyta w projekcie jest surowa i nie lakierowana.

Dla przełamania industrialnego charakteru projektu dodaliśmy drewniane ciepłe elementy. Obudowa frontu i blatu baru została wykonana z litych desek dębowych powlekanych bezbarwnym, matowym lakierem.

 

 

 

 

Lokalizacja
Warszawa, Polska
Autorzy
MFRMGR Architekci
Zespół
Marta Frejda, Michał Gratkowski, Klaudia Zyza
Zdjęcia
PION
Status projektu
zakończony
Powierzchnia
36 m²
Rok
2017
Udostępnij
Powrót do kategorii
Język
Pl / En
Social media